Ryttarens ansvar

PT

PT

Det har väl alla hört? Att vi är hästens personliga tränare. Alla ryttare är hästens PT. Vi bär ansvaret för att hästen tränas rätt. För rideleven under ridlektion för hästägaren hela tiden.

PEDAGOG

Vi ska också vara hästens pedagog. En pedagog ansvarar för att eleven, i det här fallet hästen, ska utvecklas UTIFRÅN SINA FÖRUTSÄTTNINGAR.

En bra pedagog gör inte på samma sätt med alla sina elever. En bra pedagog analyserar, reflekterar, anpassar och ger rätt utmaningar. En bra pedagog läser av sina elever. En bra pedagog motiverar också och finner en bra balans mellan lust och ansträngning. Det är vårt arbete med hästen. De flesta behöver hjälp med att läsa sina hästar av någon med mer erfarenhet, och senare bekräftelse på att arbetsvägen är rätt väg. Alltså av en kunnig ridlärare.

PERSONLIG ASSISTENT/GOD MAN.

Vi som har hästar är också deras personliga assisten. Vi ansvarar för hästens välmående. Vi är också deras goda män (fast många av oss är kvinnor) och ansvarar för att föra hästens talan. Om min häst hanteras eller rids av någon som inte kan läsa hästens signaler så måste jag vara tolk. Att förstå hästens kommunikation är inget som vi bara kan. Vi måste vara med hästar för att förstå hästar. Forskning i all ära, jag gillar forskning, men att läsa en artikel om hästar räcker inte. Man brukar tala om timmar i sadeln men jag tror att timmarna vid sidan av hästar är lika viktiga.

Det här är för mig hästvälfärd. Hästen tränas rätt, den blir förstådd, den får rätt omvårdnad.

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar