Överraskade mig själv med att vara nästan lika smart som en häst

Det händer titt som tätt att jag har elever som kämpar med att rida ut i hörnen.

När jag var liten, för över 40 år sedan, kommer jag ihåg att vi tränade på det på ridskolan. Men varför? Särskilt som det var bara var var och inte hur har jag på gamla dagar blivit högst tveksam.

Så jag tjatar aldrig om ATT någon ska rida ut i hörnen, bara HUR man rider en hörnpassering, som ju är en fjärdedels volt.

En fjärdedels sexmetersvolt om man ska rida hela vägen ut i hörnan.

Så i veckan när jag tyckte att en häst var ovanligt bra och ryttarens känsla var ” Men han vill ju inte går ut i hörnorna” hände detta:

Jag hör mig själv svara ”Det är för att han är smart.” Tänker genast att ”Fan det där vara ganska smart sagt, vad jag kan! Var kom det ifrån?”

Så förklarar jag hur jag tänker. (Eller inte tänkte? Eller hur det nu var…jag kanske har blivit snabbare än Fantomen? Eller Lucky Lukes skugga?) Många hästar ökar tempot när de kommer ut ur en kurva, många gör det för att de tappat balansen i kurvan. Kurvpasseringen har varit snävare än vad ekipaget klarar av eller ryttaren kan inte, eller glömmer bort att, hjälpa hästen med balansen i hörnan. För utan oss på ryggen klarar ju hästarna nästan vad som helst.

Just den här hästen har en stor portion självkänsla, han vet att han är bra och att han kan fatta bra beslut, så han väljer att skära kurvorna så pass att han kan behålla sin balans. Och ja han gick rytmiskt och balanserat. Och det är ju faktiskt bättre än att ha en häst som mister balansen, faller på framdelen, ”springer ikapp sin balans” och i det långa loppet får förslitningsskador. Det är helt enkelt en MYCKET smart häst.

Självklart är målet att få alla hästar att bära sig i balans i olika tempon och vägar, men vi måste låta det ta den tid det tar att bygga upp dem rätt.

Den kloka hästen har utvecklats enormt på alla plan, och den ryttare som red honom har också gjort det. Men man får inte glömma bort att ting tar tid.

Jag tror att vi som är med hästar måste träna på att analysera: Varför gör hen på detta viset? Vi behöver analysera och reflektera för att kunna handla rätt. Just den här gången hann jag inte ens reflektera innan orden kom ur min mun. Det var ju tur att det inte var något helt galet jag hasplade ur mig. I alla fall tycker jag att jag var ganska smart. Nästan lika smart som hästen i fråga.

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s