Om starten på ett ridpass och några av mina allergier.

Jag tycker att det viktigaste i ridningen handlar om balans. Nästan alla problem jag ser är problem med balansen även om orsaken till balansproblemen är olika.

Jag talar om både psykisk och fysisk balans, och jag tror att de hänger ihop. En orolig häst rör sig inte i balans och en häst som är obalanserad blir orolig.

Balansen är en färskvara, den kan ändra sig från en stund till en annan.

För att få hästen i balans måste vi som sitter på också vara i balans. Japp, det här är det som gör ridning så svårt ;-).

Därför tycker jag att man alltid börjar ridpasset med att söka efter balansen ihop med hästen. Att den inte ska gå på bogarna, att den inte ska hänga i tygeln, att den inte ska springa ifrån ryttaren. Egentligen tycker jag att det ser ut och känns som om hästen springer ikapp sin balans.

Därför kan många hästar ha hjälp av att inte börja ridpasset på lös tygel. Lång tygel kan vara okej, om hästen hittar sin balans där. Jag är över huvud taget inte en jättestor fan av ridning på lös tygel. De hästar jag rider brukar ändå bli mjuka i munnen och bäriga. Eller så är det därför de blir det.

Därför är det också viktigt att ryttaren rider det första steget och belönar hästen när den svarar rätt. Det är mindre bra att hästen bara går iväg eller att ryttaren sitter och tjatar med sina skänklar.

Många, märker jag, vill börja sitt ridpass med att få kontroll. Jag håller på att utveckla en allergi mot ordet kontroll. Ändå rider jag sällan okontrollerat. För när det är balanserat blir det ju kontrollerat.

Jag är en ordnörd och jag är övertygad att de ord vi använder styr våra handlingar. Och det är också vad jag ser.

Om ryttaren börjar med att göra en snäv sväng som utgår från ett rejält vändande tygeltag (som gör att hästen mister sin balans om den ens hunnit hitta den) och jag frågar varför får jag alltid svaret att Jag vill ha kontroll.

En annan variant är den som kan hända när hästen springer lite för fort, oftast redan på bogarna, och ryttaren använder tygeln för att få in hästen på en bromsande volt.

Det finns ju en sån regel, heta hästar små volter, lata hästar stora volter. Och ja- den stämmer tycker jag MEN det gäller att rida hästen i balans även på volten. Tygelridning ger obalans. Och som jag redan nämnt försöker många hästar springa ifatt sin balans.

Tygelridning ger också dålig kommunikation, hårda munnar, hästar som går på bogarna, sämre gångarter, ledinflamationer…. Med tygelridning menar jag att man inte använder sin vikt, sitt säte och sina skänklar när man styr hästen- man bara drar i tyglarna.

Jag tror på fullaste allvar att om man istället tänker att man ska rida den för snabba hästen i balans, sätter sig rätt i sadeln, vågar driva in bakbenen och använder sig av det fantastiska verktyget halvhalter är chansen mycket större att man får hästen i balans och i tillbaka till det tempo man vill rida. Och risken för allt det negativa jag nämnde ovan blir mindre. Likaså risken för att hästen ska gå omkull.

Jag säger inte att det alltid är lätt men jag tror att det blir lättare om vi väljer våra ord.

Jag är själv en kontrollfreak och jobbar dagligen på att vara överens med tanken att jag inte kan ha kontroll på allt.

Därför väljer jag att tänka att jag ska rida i balans och att jag och min häst ska ha en god kommunikation. Den kommunikationen går åt båda håll, det ska vara en dialog och inte en tjatig monolog som jag håller.

Det betyder inte att jag rider kravlöst. Det är också ett uttryck som jag är lite allergisk mot. Jag har mål, jag har förväntningar, jag har en känsla som jag letar efter när jag rider. Hästen får inte bestämma vart eller hur, den får däremot ta ansvar för att förflytta sig dit jag vill i det tempo jag ber om- helst i balans. Mitt ansvar är att ställa rätt krav så att hästen vill vara med mig, vill göra det jag ber om och att den blir stark och hållbar.

Så dagens tips, leta efter balansen i din ridning, från första steget och genom hela ridpasset.

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s