Alla hästägare är intresserade av avel

Men HUR kan jag säga det?

Jag har aldrig träffat någon som inte vässar öronen när man pratar om deras egna hästars stam. Faktiskt ljuger jag inget alls när jag säger det.

På Forum är folk ofta intresserade av att se ”sina” hästsläktingar och höra om hur de är.

Alla som köper häst söker egenskaper som är viktiga för just dem. Det kan vara power och aktion men det kan också vara lite power och fin färg. Det kan vara höjd. Det kan vara mer eller mindre känslighet. Det kan vara en hel mängd olika saker.

Olika stammar ger olika varianter av islandshästen och även de som inte gillar olika när det gäller människor måste hålla med om att det är bra att det finns olika när det gäller hästar så att vi kan hitta om inte en perfect match så i alla fall en match som vi vill dela livet med.

Så VARFÖR talar vi så lite stam i IslandshästSverige? Jag har inget svar. Jag tycker att det är knäppt.

Jag har sagt det förr och säger det igen: Ibland ser jag på barnklasser på tävlingar och tänker att jag ser många hästar som skulle få jobb på min ridskola om de sökte. Men jag har ingen aning om de har gemensamma förfäder.

På Landsmót i år hittade Magnus och jag snabbt två ston som vi hade velat ta med hem. Så dök de upp i samma avkommegrupp, båda var efter Omur fra´Kvistum. Nu ”vet” vi att vi inte bara gillar Ómur utan också hans avkommor.

Från proffshåll klagas det ibland på att det finns för många hingstar och att de bästa får för få ston. Varför är det så mån tro?

Det klagas också på att för många ston, som kanske inte är så bra, får ett föl, i stället för att de riktigt bra stona får många föl. I kriser minskar aveln hos de stora kunniga avlarna, men min känsla är att ettfölsavlarna fortfarande är lika många. Varför är det så mån tro?

(Jag tycker att det är okej att ta ett föl på sitt älskade sto som kanske saknar wowfaktorn, men är personligen tveksam till att göra det om målet är att sälja avkomman som föl.)

Ibland klagas det också på att svenskar sifferavlar. Varför är det så mån tro?

Jag tror att vi generellt är intresserade av vår historia. Vem tycker inte att det är häftigt att veta vem som bodde på orten för 200 år sedan? Vem tycker inte att det är spännande att höra om sina förfäders historia? Vem tycker inte att det är coolt att se likheter mellan älsklingshästen och hästens släktingar?

 

*Om någon nu inte förstått så är det svar jag far efter på mina frågor om användandet av de bästa hingstarna och stona, duktiga avlare som lägger ner och sifferavel

för att vi talar för lite om stam!

 

 

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Alla hästägare är intresserade av avel

  1. Magnus Sjöberg 1728 skriver:

    Bra! Dela den på FB också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s