Vilken häst behöver du?

Ibland är det ett klokt beslut att byta häst. Jag tror att det görs för sällan, för ibland matchar inte ryttarens behov med hästens kapacitet eller lynne. Så är det.

Ibland matchar inte hästens behov ryttarens kapacitet och lynne. Så är det också.

Ibland kan man arbeta med de här problemen men ibland är det en ”match made in hell”. Och ibland är ryttaren för lat helt enkelt för att arbeta med de här problemen. Så kan det också vara.

Ibland vet man inte när man skaffar hästen att det är en dålig matchning. Ibland vet vi inte ens hur vi är. Ibland utvecklas vi och förändras.

Men man kan ju fundera över vad man behöver från sin häst:

  • Bekräftelse. Var det här en oväntad punkt? Jag ser så mycket bekräftelsebehov hos ryttare. Det kan vara att man behöver bekräftelse från sina medmänniskor och då behöver man en wow-häst eller en tävlingshäst med kapacitet. Om ens behov av beröm och rosetter är större än hästens kapacitet finns det annars risk för att man begär mer än hästen förmår hur mycket den än anstränger sig. Andra behöver bekräftelse från sin häst. De vill att hästen ska visa att den ”älskar”. Om man vill ha en häst som kommer mot en i hagen och gnäggar, utan att vara mutad, rekommenderar jag en hingst. Eller en som redan är så. Hästar är mer eller mindre sociala med oss och jag tror inte egentligen att det har med kärlek att göra. Men det är klart att jag ler varje gång en häst ger mig ett välkomstgnägg. Det som stärker min teori om att det inte handlat kärlek är att ett av stona som bedömdes på Stenholmen gnäggade varje gång jag gick förbi henne. Jag hade inte ens tittat på henne. Klart att hon inte älskar mig utan bara är sån, pratig. Men gulligt är det.
  • Motion. Är ridningen ett sätt att hålla dig i form undvik hästar med sjukdomshistorik och dålig exteriör. Vill du åka runt på kurs och tävlingar bör du skaffa dig en häst som inte redan har ledarskapsproblem, som alltså inte är svårlastad, och inte själv skapa ledarskapsproblem.
  • Ett socialt liv med andra människor. Skaffa en häst som är enkel att rida ut på i grupp.
  • Mindfullness. Jo de flesta hästar kräver att vi är här och nu för de är ju här och nu. Men om man är rädd eller orolig är man inte här och nu.  Det är svårt nog att rida en bra och frisk häst bra tycker jag.
  • Närhet. Jag känner några hästägare som inte rider. Men de behöver sina hästar. Tänk vad bra det vore om de kunde ta hand om de hästar som är triangelmärkta eller har långtidskonvalecens.

Ni kan säkert komma på många fler skäl till att ha häst, jag känner att jag tappade tråden lite. Men jag tror att det är som bäst när vi hittar en hästpartner som matchar våra behov, och där vi matchar hästens behov.

 

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s