Hästen ska också få samtycka

Hästar är, precis som vi, olika. Till exempel tycker de olika mycket om beröring. Precis som oss. En del har större gosbehov, en del mindre. Och gosbehoven kan vara olika.

Jag har till exempel ett sto som är väldigt gullig och hon vill gärna att jag kliar henne under pannluggen i timmar. Men hon tycker inte om att bli borstad. Henne borstar jag supersnabbt. Och kliar länge i pannan.

En del hästar får myrsloksmule av välbehag av att bli borstade, andra blir otåliga och rynkar sina näsborrar. Det gäller som människa att se de här signalerna, som faktiskt är tydliga.

Jag tycker att vi som valt att  vara med hästar och rida på dem ska respektera de här olikheterna. Det  minsta vi kan göra som tack för lyxen att få vara med dem är att respektera deras olikheter och deras natur. Ömsesidig respekt you know!

Men för att veta vad hästen tycker måste vi lära oss att se de signaler de ger oss. Kan vi inte se dem måste vi ta hjälp av någon som kan lära oss.

Och på samma tema-finns det någon häst som tycker om att hållas fast?

Vignir Jonason sa en gång att det är inte utrustningen som håller fast hästen, det är ledarskapet. Jag har fortfarande inte träffat den häst som är svagare än mig- så självklart har han rätt. Varför skulle jag då försöka hålla min häst med min muskel(o)styrka?

Jag må vara petig men jag vill inte dra omkring på 400 kg häst, jag vill att den följer mig, lugn och harmonisk, koncentrerad och med sänkt huvud.

Om den inte gör det tror jag inte att den kommer att vara följsam och trygg i ridningen heller. Om den inte är trygg när jag leder, varför skulle den vara det med mig på ryggen?

 

 

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s