Hur svårt är det?

Ja, det beror ju på. Oftast beror det på hur hur mycket vi tränar och på hur motiverade vi är.

Om vi inte tränar så kommer det att fortsätta att vara svårt.

Om vi inte är motiverade kommer det att fortsätta att vara svårt.

Eller som Stenmark sa; ”Ju mer jag tränar ju mer tur har jag.”

Ofta verkar folk tro att det bara ska funka utan träning, och därför är man inte motiverad att träna. Kanske är det som ska funka ett ganska högt uppsatt mål, och då behöver man sätta upp delmål för att se de små framstegen på väg mot det stora målet.

Några exempel;

Den här terminen tränar vi extra på ridskolan på att rida med eftergift. Alltså i balans. Alltså inte på framdelen. Alltså med längd överlinje. Och då tränar vi på att ge efter i inner tygel och göra halvhalterna på ytter. Men oj så svårt det är- ja det ÄR svårt- för det kräver att man rider med skänklar och säte/vikt. Mitt jobb här är att motivera. Jag hoppas att jag lyckas. Mitt jobb är också att hitta på många varierande övningar så att det blir många repetitioner utan att det blir tråkigt. Belöningen blir en bra häst att sitta på, rakriktade hästar, som bär sig och inte snubblar fram, som tar halvhalterna, är trevliga i kontakten med handen och som är glada. Glada hästar borde vara alla ryttares mål.

Förra året bestämde jag mig för att alla mina hästar ska kunna stå lösa när jag gör i ordning dem. Men för att de ska kunna det måste de tränas på det. De kan inte automatiskt stå lösa bara för att vi släpper dem. Vi får börja med att ha dem i slak lina så att vi snabbt kan korrigera när hästen tänker gå iväg. Låter vi dem gå ett par steg så har vi tränat dem på att gå ett par steg när vi släpper dem. Det sköna i kråksången här är att en ryttare som tränar en häst i att stå lös måste lära sig massor om hästens kroppsspråk, och om sitt eget. De blir alltså bättre hästmänniskor, och säkert också bättre ryttare av bara farten.  Det i sig borde vara en motivationsfaktor. Utöver det att hästar som är så relaxade att vi kan ha dem lösa mår bra. Att hästen mår bra borde vara alla ryttares mål.

Jag har jobbat på Kunskapsskolan. En vanlig missuppfattning är att Kunskapsskolan bara passar elever som kan ta ansvar. Målet på Kunskapsskolan är att lära eleverna att ta ansvar, inte att bara släppa alla fria och hoppas att de klarar sig själva. Det här gör man genom tydliga kunskapsmål och mycket handledning. Väldigt mycket handledning och väldigt noga koll på att eleven når sina mål, de som elev, lärare och målsman kommit överens om och som utgår från läroplanen och betygskriterierna. Särskilt viktigt är det att eleven är överens- och alltså motiverad. När man övat på att ta ansvar och att planera i fyra år brukar alla vara bättre på att ta ansvar och att planera än de var innan. Inget konstigt med det. Jäkligt användbara färdigheter dessutom.

Det är väl ingen som lär barn att simma genom att slänga dem överbord på djupt vatten, lär dem cykla genom att beordra dem att bara hoppa upp på cykeln och köra nerför stora backen, att lösa andragradsekvationer utan att först lärt dem att räkna enkla tal eller att analysera Aniara innan vi lärt dem läsa?

Ting tar tid!

Det är roligt att träna om vi bara är motiverade. Vi blir bättre på det vi tränar på, tränar vi på att göra fel blir vi bättre på det också. Särskilt roligt är det at träna på att bli en bättre hästmänniska och ryttare. En bra hästmänniska får glada hästar som mår bra.

Så när det känns svårt måste du bestämma dig om målet är tillräckligt angeläget. Om du inte förstår varför du ska göra något-fråga! Och är det svårt blir belöningen troligen stor när du väl lyckas. Men glöm aldrig att ridning ska vara roligt för både häst och ryttare!

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s