Att sitta upp med pall

Vi vet ju att det är bra för både häst och sadel att sitta upp med pall. Och att det kan bli problematiskt om man inte kan sitta upp utan pall men nu handlar detta inlägg inte om det.

Ganska ofta vill hästar inte stå still när man ska upp på pallen. Eller vill och vill. Det kanske beror på något annat? Vi har ju lärt oss att hästar inte planerar, de reagerar. Om det är så har hästen inte planerat att flytta på sig när vi går upp på pallen för att vi inte ska kunna sitta upp. Antingen har de lärt sig att det är en bra strategi (och sorry, det är vi som lärt dem och då får vi lära dem något nytt) eller så reagerar de i stunden.

Oftast ser jag att ryttarna ställer pallen mot hästen- tänk att hästen är det sista trappsteget. Då kommer ryttaren närma sig hästen från sidan, och i vanliga fall vill vi ju att hästen ska flytta sig när vi kommer nära bogen, eller hur? Vi vill att hästen ska flytta sig undan våra hjälper och inte tvärt om.

Om man i stället ställer pallen så att man går upp på den i hästens färdriktning och stigbygeln blir det sista trappsteget blir det annorlunda. Dessutom kommer vi i bättre balans i uppsittningen och det kan ju också spela roll för att hästen flyttar på sig.

I början bör man ha tygelkontakt beredd på förhållning om hästen går framåt. Kanske sätta pisken i bortre handen och använda den för att bromsa ett steg år sidan bort från dig. Sätta handen på hästen rumpa som en broms där, ta ett par andetag och klia lite ovanför svansen. Klia lite på bogen, gärna på båda sidor. Byta sida och göra samma sak. Sitta upp, belöna med godis, sitta av. Repetera från båda sidor. Repetera nästa dag fast färre repetitioner.

Helt enkelt träna.

Dessutom träna sig själv på att sitta upp mjukt. Men liksom vad spelar pallen för roll om man ändå drar sig upp i sadeln? Har ni sett hur ryggen böjer sig? Och träna på att inte dunsa ner i sadeln.

Jag trodde länge att det fanns ett sitta upp på islandshäst-sätt (i hästens färdriktning) och ett sitta upp på tregångare-sätt (med en hand i bakvalvet), till jag såg inridare av tregångare. Jag har sett flera sådana som sitter upp i hästen färdriktning. De sparar på hästens ryggar och hjälper hästarna med balansen- eller stjälper inte balansen. Varför inte alltid göra så? Varför lära nya ryttare något annat?

 

 

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s