Bantningstankar och friskvård

Det här är ju inte mitt huvudområde, men för att ha hästar som jag kan utbilda ryttare på och för att kunna avla hållbart så är det klart att hästens foder intresserar mig.

Jag funderar mycket på att man ofta ser överviktiga hästar. Nåväl här finns också några som man får ta i lite för att känna revbenen på, det fär jag erkänna, men jag ser mycket fetare hästar.

I TV-serien Bye bye Sverige visar de journalfilmer med hästar från förra sekelskiftet. De är så mycket smalare än vi är vana vid, utan att vara magra. Perspektiv helt enkelt.

I takt med hästarnas övervikt sprider sig fångesten över Sverige. Och antalet fånghästar.

Detta får mig att tänka på bantningsråden.

Ibland är dessa råd motsvarande för människan att ta bilen överallt man annars brukar gå och att äta chips och godis men minska på den näringsrika maten.

Alltså ställ hästen i en grushage som inte stimulerar till rörelse. Av ekonomiska skäl är grushagar alltid små. Det är grymt dyrt att grusa och jag har aldrig sett flera hektar stora grushagar. (Dessutom tycker jag att det vore ekologiskt oförsvarbart att grusa upp flera hektar). Jag ser sällan rådet utöka din hage, se till att det finns sly att plocka med, se till att ha mat, vatten, salt och vindskydd långt ifrån varandra. (Däremot har jag hört att en inspektör sagt att vatten och mat ska vara nära vindskyddet så att hästen slipper gå långt om det är dåligt väder, ja vad ska man säga…..) Hästen är designad för att under mer än halva dagen röra på sig, i fodersökningssyfte. Hur gör vi så att detta rörelsebehov tillfredställs? Verkar det troligt att hästen går ner i vikt om den rör sig mindre? Tittar ut genom fönstret på mina farbrorhästar som leker i snön. De leker mycket. Utan sina kompisar skulle de röra mycket mindre på sig. Så flocken är nog bra för både psykisk och fysisk hälsa. Ingen pratar någonsin om förhållandet hull och flock bortsett från att det är svårt att individanpassa fodret i flock.

Vidare chips och godis. Jag menar att man får rådet att minska på maten men inte att se över vad maten innehåller. Man kan ha åsikter om dietisternas råd (jag är ju diabetiker så jag vet) men det är i alla fall ingen som inte råder oss att äta mer fibrer och grönsaker och på så sätt får vi i oss mer av mineraler och vitaminer. De säger aldrig ”Fortsätt att äta samma mängd chips och godis, men se till att den totala mängden mat är mindre”. Det skulle ju vara sinnessjukt.

Till hästar som kanske är feta för att kvoten mellan energi och protein är för låg kan man rekommendera att minska på stråfodret och byta det mot halm. Som bara innehåller energi. Vilket gör kvoten ändå lägre. Hästen blir fet och bukig men omusklad och får med största sannolikhet mineral och vitaminbrist. Den blir ju såklart inte en välmående atlet.

Vi har ett par hästar här som får depåer, de har än så länge inte fång och vi hoppas att vi kan undvika det. Jag fick rådet att ge dem thiamin och magnesium. Skam å sägandes har de inte fått extra thiamin men jag köpte ett mineralfoder med mycket magnesium och vitaminer och inget järn. Vi har ett överskott av järn i våra marker och det minskar magnesiumupptaget. Depåerna har så gott som försvunnit. Bra tycker jag.

Jag tror att det finns uppemot 10 mineralblandningar för häst i min foderbutik, alla innehåller mycket järn. Mindre bra tycker jag. Det finns järnfria om man letar på andra ställen men då är de pinsamt dyra. Bra mycket dyrare än motsvarande för andra jordbruksdjur. Men så länge hästmänniskor inte bryr sig kommer det att vara så här.

Jag har alltid snöat in på saker, försöker lär mig så mycket jag kan om ett område. Just nu är det kost. Det handlar om mig och min diabetes också. Utöver mina mediciner äter jag 5 kosttillskott, 6 om jag räknar äppelcidervinägervatten. Jag mår hyfsat just nu.

Jag tänker på larmrapporterna om att vår mat har tappat näring. Har våra tomater mindre näring är det inte konstigt om hästens bete också har det. Å andra sidan är vi inte tvungna att koka soppa på ett skärp, de har funnits värre tider i historien, och vi har möjlighet att komplettera med det som fattas. Vi behöver bara veta vad vi behöver. Och vad hästarna behöver.

 

 

 

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Hästar, Hästen i hagen, Hästhälsa, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bantningstankar och friskvård

  1. Camilla Jönsson skriver:

    Hej! Vilket mineralfoder ger du dina hästar? Har försökt hitta ett med mindre järn bilen de är ju svindyra! Har två islänningar, en 3,5 årig vallack som är väldigt svår att hålla i hull och ett 10 årigt sto som blir tjock av att titta på mat :-/ De går i en hyfsat nerbetad hage med gammalt gräs på ca 1 hektar och får 1kg gräsfröhalm och 1,5 kg hö per häst morgon och kväll. Höet har vad jag förstår av analysen lite snålt med protein (Smb rp 43g per kg foder) och rejält med energi (OE 8,2 Mj per kg foder). Har försökt få tag i ett hö med sämre energivärde men det är omöjligt iaf här i Skåne där många höskördar blev förstörda av allt regnet som kom under sommaren o hösten.

    Har du några tips tar jag tacksamt emot dem! Är så rädd att stoet ska få fång då hon är kraftig och även hovis tyckte hon måste tappa lite i vikt. Fasar redan för sommaren om hon är tjock redan nu! Båda hästarna får magnesium varje dag plus hippos mineraler, stoet får lite lyser utan melass och vallacken får även krafft plus protein för att hålla hullet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s