Dagens tankar om eksem

Nu ska jag citera Eyolfur: ”Det här är vad jag vet idag, i morgon har jag kanske lärt mig något mer.”

2006 importerade jag mina första hästar från Islandoch under årens lopp har det blivit tretton till, om jag nu inte glömt bort att räkna någon, varav två dräktiga ston.

Även om jag inte är den största importören så är det ett gäng och borde kunna stå som grund för att dra någon slags slutsats. Erfarenhetsbaserat. Kanske inte den sista slutsats jag kommer dra men ändå.

De två första bor kvar. Två finns inte kvar, de fick spatt, den ena såldes flera år innan spatten, den andra saknar jag enormt som arbetskompis. 4 är sålda men jag har full koll på dem.

Det konstiga är att bara två av dem har fått eksem. Vi tycker själva att det är konstigt. Så vi funderar mycket på hur det kommer sig att det inte är fler.

Vi har också haft två hästar som hade eksem innan de kom hit. Det var inte vi som importerade dem.

Så kom resultatet från den senaste eksemforskningen som säger att 70% av eksemet inte kan förklaras med genetik, bara med miljöfaktorer. Nu väntar jag med spänning på att dessa miljöfaktorer ska undersökas. Kanske stämmer de med mina slutsatser?

I början var vi så där duktiga som man ska vara, importerna hade täcken hela sommaren. Men ganska snart blev vi slarviga och nu har ingen täcke i förebyggande syfte. Så snart vi ser tendens till eksem åker täcken på. (Med det inte sagt att man inte ska ha täcke förebyggande.)

Vi har en maskin som dödar knott, myggor och bromsar men den täcker inte mer än den ena hagen.

Ibland har hästarna tillgång till vindskydd så att de kan gå in och bort från flygfäna, men inte hela sommaren.

Vi har knott men det finns många värre ställen i Sverige.

Så vad är det då som gjort att så få fått eksem, om det inte bara är tur?

Vi har väldigt bra hösilage. Det innebär att vi inte behöver ge hästarna kraftfoder. De får inte heller annat komplement. Någon häst har någon gång under en tid fått mag-tarm-bakterier eller jäst. Det kan ju behövas när de går på antibiotika. Något år har de dräktiga stona fått luzern i slutet av dräktigheten.

För tio år sedan hade vi en mycket sämre höleverantör och hästarna behövde kraftfoder och annat smått och gott. Då hade vi några kolikfall, och en som dog av tarmvred. På hösilagedieten har vi, peppar peppar ta i trä, än så länge inte haft kolik.

Våra tankar är att det också motverkar eksem. Att hästen äter strå, som den är designad att äta, tror vi håller magen i balans och vi tror att en mage i balans motverkar eksem.

Jag skulle i dag bli hysterisk om jag fick dåligt hösilage så att jag var tvungen att komplettera. Jag skulle heller aldrig peta i dem en massa guck för att förebygga. Mitt steg ett i att förebygga är alltså ett bra stråfoder.

Mitt steg två är att hästen ska ha en lugn miljö eftersom jag tror att stress påverkar magen (det håller väl de flesta med om?) och att magen påverkar allmäntillståndet vilket i sin tur gör eksemrisken större.

Miljön är så mycket; stallet , flocken och människorna.

Om hästen står inne mycket- hur är miljön i stallet? Stojig eller lugn? Är hästen cool eller stressad?

Jag tror inte att hästar alltid ska vara lugna i hagen. Jag tror att en frisk häst ska busa med sina kompisar. Men hur ser fodringsrutinerna ut till exempel? Det är stor risk för stresspåslag när det vankas foder. Hur kan man minimera den stressen? (Vi har inte fri tillgång.)

Och så det svåra- vi människor! Många av oss har alldeles för lätt för att oroa oss. Är vi nervösa för att hästen ska få eksem så påverkas hästen av vår nervositet. Det gäller att lära sig behärska sina nerver när vi umgås med hästar.

Jag tror på Keep it simple. Jag klipper bara hästar under manen och bara de som jag vet brukar få pälsätare på senvintern eftersom jag tycker att pälsen är ett mirakel. Den håller hästen torr när det regnar och varm när det är kallt. Att vi skulle kunna fixa det bättre med kläder är absurt tycker jag. Jag har i alla fall inte hittat kläder som är så vädertåliga att jag klarar en vinternatt utomhus. Tror att det här också kan spela roll för eksemet- att vi inte mixtrar för mycket med hästens naturliga skydd.

Och de som ändå fick eksem?

Den ena hade spatt. I och för sig fick han eksem långt tidigare än vi upptäckte spatten. Många år tidigare. Men, det var en islandshäst. Han kanske visste att han hade spatt innan han visade det? De är ju bra på att bita ihop. Den ena som hade eksem när han flyttade hem till mig visade sig också ha spatt.

Den andra som jag importerade hade en downperiod. Jag vet inte vad som hände men han blev plötsligt stressad i ridning och vips fick han också eksem. Nu är han mentalt rehabiliterad och precis som vanligt, och dessutom såld. Ska bli intressant att se hur han klarar nästa sommar.

Alltså är min slutsats att det finns bakomliggande faktorer som utlöser eksemet.Och att det är dem man ska försöka undvika i den utsträckning man kan. (Spatt kanske man inte kan undvika?)

De eksemhästar som vi haft har vi behandlat på olika sätt genom åren, alltid täcke, ofta möjlighet att gå in, myggmaskinen och diverse annat. Ibland har det varit Ökozon, men det gick bara att beställa i storpack och en del av grejorna tog slut innan annat. Ibland har de fått akupunktur tror jag. Ibland örter och homopati- tabletter och sprutor. Och så allehanda salvor och insektsmedel. Tyvärr kan jag inte handla mina favoriter längre eftersom företaget vädrar värderingar som kränker mig. Aldrig har vi använt medel med varningstexter. Vi vill inte att våra barn ska dricka gift. Vi vill inte att grodorna ska dö. Det är en djungel helt enkelt och allt verkar inte passa alla hästar- eller alla hästägare 😉

 

 

 

 

 

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s