Får man göra som man vill med sin häst?

Felriktad välvilja heter det va? De där vännerna som betygar att du kan sjunga fantastiskt och så anmäler du dig till Idol och hela Sverige skrattar.  Jag förstår mig inte på det. Hur kan man utsätta någon för sådant?

Same same med vissa som kommenterar i diskussionsforum och säger att man får göra som man vill med den häst man äger. Får man verkligen det? Nej, det får man inte!

För det första finns det lagar som ska följas. Lagar som har till syfte att hästen ska tas väl omhand och inte utsättas för onödigt lidande. Ofta bra lagar, ibland kanske inte helt enligt nya forskningsrön (tänker nu på att man antar att hästar lider mer av kyla än värme till exempel), men i stort sett bra.

För det andra så finns det beprövad hästhantering som visat sig vara det bästa för hästen. Man kan ta del av den genom utbildning, att läsa och att prata med dem som har mer erfarenhet. Det är ingen gömd skatt. Det coola med diskussionsforum är att man faktiskt kan få svar av dem som har stor kompetens och erfarenhet.

Man kan anta att dessa provat på saker som inte visat sig vara helt lyckade. Om de nu famlat sig fram på egen hand. Kanske har de haft tillgång till andras erfarenhet och därför inte gjort så mycket tokigt. Vad vet jag?

Ett jag tror mig veta är att det är dumt att laborera med en levande varelse. Det finns skäl till att väldigt många, väldigt länge gjort på ett sätt och inte på ett annat.

Man skulle kunna hävda att det borde finnas ”körkort” för att skaffa häst, hund, barn… men det tycker jag inte. Däremot så önskar jag att fler väljer mentorer när de är nya i gamet. Mentorer med stor erfarenhet och gedigen kunskap.

En annan sak jag skulle önska är att när man skaffar sig ett djur tar man reda på hur det djuret fungerar. Hur utvecklas deras kroppar- en tremånaders valp ska lika lite gå på långpromenad som ett tremånaders föl ska äta kraftfoder. En ettårig bebis ska lika lite gå i skolan som ett ettårigt föl ska tränas att använda utrustning.

Jag vet inte var det felas. Är det ett utslag av förväntningssamhället? Att man inte har tid att vänta? Att man vill se resultat här och nu? Men ting tar tid. Det tar tid att mogna. Det tar tid att växa. Och själva den processen är underbar.

En gång när jag köpte hund fick jag med en video(!) film som handlade om valpens tid i sitt nya hem. Bra va? Hur är det med den som säljer unga hästar? Vilket ansvar har säljaren? Är det inte säljarens ansvar att informera om hur mycket prestation man kan förvänta sig av hästen i de olika åldrarna? Hur mycket man kan rida en treåring till exempel (nu talar jag om långsiktig och hållbar ridning, inte om att rida sönder)? Det finns en anledning till att jag inte säljer mina unghästar. Jag vågar inte. Jo, det är klart att jag skulle våga sälja till någon jag känner, men inte på annons.

Du som säger att man får göra som man vill med sin häst- du har fel! Och det är orättvist mot hästen att säga så. Faktiskt lika grymt som om du får din kompis att bli utskrattad av hela Sverige på Idolaudition. Man får bara försöka göra det som är bäst för de djur vi har tagit ansvar för. Så det så!

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Får man göra som man vill med sin häst?

  1. Lotta Lindberg skriver:

    Hej! Kul att läsa! Jag håller med, precis som när man skaffar barn, eller något djur, tar man ju på sig ett ansvar och då får man också lära sig hur man ska uppfostra/hantera på bästa sätt!!
    Hälsningar Lotta Lindberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s