Vad avgör priset?

Det här hade kunnat bli ett inlägg på ett forum, men jag är rädd för att det blir för lång text.

Det är ofta skriv (alltså skrivet snack) om priser på hästar.

Vad är det vi är villiga att betala för?

Om vi bara ponerar att en häst har ett rörelsemönster som är värt en summa, bestäm du- 35”, 50”, 75”…. Här är det ju bra om man önskar lite mindre och mer lättåkta rörelser för då brukar priset bli lägre. Sedan gör du en ekvation där du plussar på eller drar av för vissa egenskaper som jag snart kommer att lista. Om det är en egenskap som du verkligen inte kan tänka dig att leva med hamnar du kanske på en minussumma (typ om jag får 50” kan jag ta mig an en fånghäst).

Hur mycket är ridbarhet värt? Ridbarheten är en produkt av gener, uppväxt och träning.

Vad är det värt att ha en häst som töltar rent efter sin vila? Utan träning?

Vad kostar passtakt? Eller svårt för tölt, en tregångare?

Hur mycket är hållbarhet värt? Också det en produkt av gener, uppväxt och träning.

Hur mycket är tävlingspotential värt?…ja också det en produkt av gener, uppväxt och träning.

Hur mycket drar eksem ner priset?

Fång?

Lynnesfel?

Inlärd fräckhet/ brist på uppfostran?

Ålder? Var går gränsen när hästen ökar i värde respektive minskar och hur ser dessa ökningar och minskningar ut konkret i kronor?

Brist på träning.

Fetma.

Brist på vilja (bjudning).

Häst som springer ifrån arbetet?

(För mig är ridbarhet, hållbarhet och lynne viktigast. Jag har också väldigt svårt för fräcka hästar, jag är för rädd om mig helt enkelt. Ridbarheten kan jag påverka om den inte blivit för skadad men helst gör jag nog jobbet själv efter att hästen grundutbildats. Jag skulle aldrig köpa en fånghäst men inser att min liv kommer innehålla eksemhästar och jag är relativt bra på att ta hand om dem. Jag har stora öron och lyssnar efter information om avelslinjer och har några som jag tror att jag gillar och vill ha och andra som jag försöker undvika- på grund av lynnesrykten. Jag bryr mig inte så mycket om ålder, om jag gillar hästen. De minsta har jag avlat själv men jag har köpt ett gäng femåringar och i somras köpte jag en 18-åring. Hon är underbar!)

Det är inte priset som avgör om en häst är dyr eller inte. Det är vad vi får för pengarna.

Min vän sa en gång till en känd hästprofil att hon letade efter en häst som var extrem i rörelserna, väldigt samarbetsvillig, snabb med bra broms, vacker och med ett superlynne varken ung eller gammal och med en gedigen utbildning. ” Ha!”,svarade profilen, ”hittar jag en sådan behåller jag den själv.”

Ju mindre plånbok vi har ju mer tror jag att vi får fundera på vad vi är villiga att betala för och vilka brister vi kan leva med. Eller hitta en väg att skaffa sig det vi drömmer om genom hårt arbete.

De där superhästarna har ju kostat någon hårt arbete, kanske generationer av medveten avel, noggrann uppfödning på bra marker med bra foder och lagom omvårdnad, en kunnig inridning och fortsatt träning.

Som tur är har vi lite olika tycke och smak, den som är en bra häst för dig är kanske inte en bra häst för mig. Det är som med partners, det är tur att inte alla vill ha min (det borde de vilja ju 😉 )

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s