Vad som är onödigt att skriva och vad jag tycker saknas i hästannonser

Nu är det mina personliga åsikter igen. Inga universalsanningar. Bara så att ni vet.

För det första, jag får inte ihop pris och beskrivningar. Läste härom dagen en annons på den ultimata hästen för 60 000 kr. Ser ut som om jag skulle kunna ha den på ridskolan i förrgår. Ser ut som om alla mina elever skulle kunna köpa den och lära sig massor. Och en annan dyrare som jag känner till som jag inte skulle kunna ha användning för och som jag inte skulle rekommendera till mina elever. Fin men svår. Den första har bättre tävlingsmeriter. Nu är jag ju så funtad att jag tycker att den andra kanske har rätt prisbild och den första är ett superfynd.

Läser en annan annons där det står att hästen är söt eller vacker. Behöver man skriva det? Är inte alla hästar fina på sitt sätt? Ligger det i betraktarens ögon? (Nu tycker jag inte att just den här hästen var ovanligt snygg, men det är ju min åsikt.) Är det ett fungerande säljargument? Är det bara jag som tycker att utseende och rörelser syns på bild, och då behöver man inte skriva?

Kanske hjälper det att skriva för ibland står det i annonsen att hästen har rena gångarter, eller flotta gångarter, men på bilderna syns något annat. Är det falsk marknadsförning eller får köparen skylla sig själv för att den inte kan tolka bilderna? Det krävs ju lite träning. Jag tycker inte att man kan förvänta sig att alla som köper häst ser och att det därför är säljarens ansvar att vara ärlig i text också.

En annan annons, där är en bild där man tydligt ser att hästen är oskodd.

Nu är jag kanske inte i majoritet, och jag retar säkert upp flera men jag vill inte ha en häst som ridits oskodd. Det finns en anledning. Jag har aldrig sett en häst som ridits oskodd som inte aktats sig/ kortat sina steg/ inte arbetat genom kroppen. De kanske finns men de oskodda jag sett…. de utgör ju min erfarenhetssfär. Tänker då att det är viktigt för mig att veta.

Jag vill heller inte ha en trädgårdshäst, en som inte är flockfostrad, en som är överhanterad, en som är felhanterad, en som växt upp på box.

Och hur vet man att en tvååring är snäll? Den ska rimligen inte ha utsatts för några krav. Snäll som unghäst är väl normalläget? Fräck och ohyfsad eller rent utav farlig däremot är inte normalt och absolut inte önskvärt. Hur hästen sedan hanterar ridningens krav kan man knappast veta innan hästen rids. Jag har sett flertalet ”snälla” hästar som inte är lika snälla när man ber dem att göra lite mer (öka minska tempo, samla sig, flytta åt sidan till exempel).

Sedan har vi det faktum att hästar ändrar sig. Ia sa så klokt att vi också gör det. Det har hon rätt i. Man har olika roller som man känner sig olika trygg i i olika umgängen, en på jobbet, en hemma, en med sina föräldrar, en i skolan och så vidare. En häst kan vara trygg och barnsäker i en miljö, så flyttar den och ledarskapet blir inte lika tydligt, då kan den ändra sig och bli osäker och så vidare.

Det här med hästannonser är svårt. troligen skriver jag för mycket eftersom det aldrig är någon anstormning efter hästar som jag annonserar ut, fast de är bäst 😉

Snart ska jag skriva nya annonser. Hua!

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Hästar, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s