Träns, vad vet vi och vad tror vi?

Jag blir så tröööt när människor hänvisar till sanningar som det inte finns belägg för. När det gäller det vi sätter på hästarnas huvuden finns det gott om sådana sanningar.

Jag har fått frågan om jag inte drömmer om att rida bettlöst. Nej det gör jag faktiskt inte.

För det första, tänker jag träns utan bett vet jag inte om det är bättre än träns med. Är det bättre med tryck bakom öronen eller på nosryggen? Jag vet inte. Men jag är skeptisk. Tycker i alla fall inte att mina hästar verkar nöjdare när jag rider utan bett.

Tänker jag inget alls på hästens huvud får jag panik. Kan jag rida tillräckligt bra med vikt och skänklar? Fegnella vågar inte prova. Dessutom tycker jag inte att jag sett många rida bra utan huvudlag, ett par stycken bara. Och de har en enorm kroppskontroll. Jag har sett fler rida bra, och hästvänligt, med huvudlag.

MEN jag tränar stenhårt på att vara så lite beroende av tyglarna som möjligt, att ha stilla händer som hästen kan ha förtroende för, att vara tydlig och precis i mina vikt och skänkelhjälper. Att använda tygelhjälperna när jag behöver dem och i övrigt att ha dem som ram.

Det ÄR inte lätt att rida, men det är roligt.

Lite av det roliga förtärs av människor som ska pådyvla sanningar som det inte finns belägg för. Till exempel att anledningen till nosgrimma är att snöra ihop hästens mun och att det är djurplågeri. Jag kan bara se det jag ser, att mina ridskolehästar är mer besvärade av att ridas utan nosgrimma för att bettet rör sig för mycket i munnen. Jag rider dem ibland utan, det funkar, men jag tränar ju mycket på att styra med vikt och skänklar i stället för med tyglar. Ibland händer det att jag också börja tygelstyra, så är det, till exempel när hästen blir rädd (och jag och då gör jag fel) och därför rider jag mest med nosgrimma.

Japp, jag blir provocerad av att det finns människor som kallar det för misshandel. Jag ser ju det jag ser och jag vill mina hästar väl.

Så fick jag höra m den där undersökningen med olika hårt spända nosgrimmor där det visade sig att om de var löst spända, eller obefintliga, bet hästarna ihop käkarna för att skydda sig mot de stora rörelserna i bettet. Som jag trodde nosgrimman stabiliserar bettet.

Som vanligt tror jag att ryttare ska lägga mer energi på att lära sig rida än på att hata utrustning, eller ens fundera mer på utrustningen än på vad de gör i sadeln.

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s