Sätt att uttrycka sig som jag tycker är problematiska.

Det finns flera saker som ofta sägs om hästar som jag inte riktigt gillar:

Hästarna mobbar varandra.

Hästen vill/kan inte stå still.

Hästen spänner ut magen.

Hästen vill inte bli tränsad.

Hästen testar mig.

Hästen är envis.

Om du vill veta varför är det snabba svaret att alla kommentarerna handlar om brist på hästkunskap, eller hästempati skulle man kanske också kunna kalla det. Men jag skulle ju inte vara jag utan en längre utläggning.

Hästarna mobbar varandra. Nä, hästar har ingen sådan agenda att de kan få status genom att trycka ner varandra. Däremot får bara den ingå i flocken som är frisk och pålitlig, och som talar samma språk. Låt bli att förmänskliga hästarna, för det är ju det som är så bra- att de inte är människor. De ranglåga hästarna mår oftast väldigt bra i tryggheten som flocken utgör. Wanna bearna är oftast de som är mest stressade. 

Hästen vill/kan inte stå still. Alla hästar kan stå still, annars skulle de dö. Kanske är hästen nervös och då är det kontraproduktivt att bli arg, kanske har den inte lärt sig halt, kanske ger du signaler som du själv inte är medveten om. Kanske talar du inte ett begripligt språk. Står inte hästen still så får man träna på det.

Hästen spänner ut magen. Jag tycker att det här är en aggressiv kommentar, ofta följt av ett ryckande i sadelgjorden, som såklart inte gör hästen välvilligt inställd till sadling.Tycker genuint illa om den. Låt sadlingen ta lite tid och spänn från båda hållen lite åt gången. De hästar jag rider spänner aldrig ut magen. Däremot kan jag behöva dra sadelgjorden igen ibland efter en stunds rörelse. Fast förvånansvärt sällan. Dessutom sitter sadelgjorden runt revbenen.

Hästen vill inte bli tränsad. Nä men varför skulle den vilja det? Konstigt nog är det så att alla våra unghästar tränsar sig själva, de har ännu ingen negativ erfarenhet av tygelhanden. Faktiskt är de hästar som bara jag och Magnus rider lätta att tränsa, men något händer när de börjar på ridskolan. Jag vet inte vad, kan det vara så att tränsningen inte längre är en del utav ett trevligt umgänge? Kan det vara så att någon försöker tvinga in bettet och trycker det mot tänderna? Kan det vara så att någon som tränsar tycker att det är obehagligt (och det fattar ju hästen snabbare än vi fattar själva)? Jag vet inte. Jag vet bara att jag inte skulle vilja ha en järnbit i munnen som någon drog i och är tacksam för att hästarna finner sig.

Hästen testar mig. Äh? Varför det? Eller jo, hästar är ju snabba på att ordna sina inbördes relationer. Oftast helt utan någon större dramatik. Jag brukar ta med mig ridgrupper när jag matar hästar och ge dem i uppgift att försöka se vem som bestämmer över vem. Jag tror att det går upp ett ljus när de förstår att den som är lugnast är den som är ledaren. Den hästen behöver varken springa, bitas eller sparkas. På sin höjd vinklas ett öra. Jag tycker att mina elever blir tydligare ledare efter det här. När hästen tar i mer ”för att testa mig” skulle jag vilja påstå att det nästan jämt är så att människan missat de små signalerna eller att hästen inte har förtroende för att människan vill hästens bästa. En del hästar är extremt skeptiska och svåra att vinna förtroende hos, så är det. Det handlar också ofta om att ryttaren är någon annan stans. Är du med din häst-var med din häst. Annars kan den inte lita på att du har koll på alla eventuella vargar som kan anfalla och då måste hästen ta över. Prata med människor får vara sekundärt. Tänka på jobb och familj får du göra en annan tid.

Hästen är envis. ”Envisa” hästar är ofta starka ledare, det är också de som inte är så lättskrämda. De är också de som kräver att du är snabb på att ”höra” vad de säger. Annars blir de ”envisa” eller så skulle man kunna säga att de tar ansvar för er säkerhet 😉 . De tar över. Inte för att de är i trotsåldern, utan för att de är hästar.

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s