Ridningen fostrar ledare och starka människor

Det här är det ganska mycket forskat om. Att kvinnor som rider, eller har ridit som barn, är överrepresenterade bland kvinnor i ledarposition.

Inte konstigt.

Hästarna lär oss ledarskap. De reagerar ärligt på ditt kroppsspråk och din pondus. Ändrar du dig reagerar de annorlunda. De är stora och starka och om vi inte visar dem att vi är bra och trovärdiga ledare så förlorar vi vårt ledarskap.

Att hästmänniskor dessutom blir uthålliga och starka är inte heller konstigt.

Vi mockar, tungt, vi bär hö, tungt, vi kånkar på fodersäckar, tungt. Vi tar hand om våra djur från tidigt på morgonen till sena natten. Och ibland, när hästen är sjuk hela natten också. (Det är inte bara roligt att ha häst, men alltid värt det.)

Just det här med sjuka hästar är ju lite speciellt inom vår idrott. För en sjuk häst behöver man bry sig mer om än en frisk. Ska sår vårdas eller hästen medicineras behöver man göra det varje dag, ibland flera gånger om dagen.

Nu var ju jag aldrig en sån där flicka som hängde på stallet och arbetade hårt för att få vara nära hästarna (just i den perioden i livet levde jag ett hästlöst liv), men många många i min ålder berättar just den historien. Hur de mockat, sopat, burit vatten, lett hästar på ridskolan för att någon gång ibland belönas med en extra ridtimme. Hur de gått lång väg från bussen dagligen för att komma till stallet. Hur de gjorde läxorna i en box eller på höloftet.

Hästeriet är så komplext. Ju mer man är nära hästar ju mer lär man sig om dem. Ju mer man se mer erfarna människor både hantera och rida, ju bättre kan man själv bli.

Ibland undrar jag hur det ska bli (väldigt ofta faktiskt, jag har ju tonåringar hemma och de är barn av sin tid = lata (jo jo skyldig, jag vet) men när det krisar brukar de rycka upp sig, räddar hundar ur isvakar, separerar hästar som vill döda varandra, jagar flyende hästar genom meterdjup snö och så vidare).

Men HUR ska det bli?

För barn i dag är ju så curlade. Hur många går en mil i snöstorm för att få rida? Och är tacksamma för det?

Nu blev jag kluven, för framsidan med allt detta skjutsande och curlande är ju att vi är med våra barn, men ändå. Ibland kan de  behöva ta i och göra saker som inte bara är roliga. Tror jag.

Min undran är nu om stallet som plantskola för hårt arbetande ledare ändras när stallkulturen ändras?

Samtidigt är jag oerhört kritisk till traditionella stall med skötarsystem och hierarkier  jag fullkomligt avskyr alla former av förtryck och det uppstår ofta i sådana miljöer. Men det borde finnas någon slags gyllene medelväg. Och ung människor som får egen häst måste också lära sig att ta ansvar för den i alla situationer, och inte bara ha den som en rolig leksak.

Så stöter man på undantag. Den flicka som jag känt hela hennes liv. När hennes häst blev sjuk hade hon tålamod att få den på hästtransporten i över 6 timmar, medveten om att hästen som alltid snällt gått på protesterar för att den har ont, och när det ändå inte lyckas sover i bilen, i minusgrader. För hästens skull. Fin flicka. Med bra gener, hon brås helt klart på sina föräldrar.

Så här funderar jag. Kommer jag ta fram piskan och driva på mina barn för det? Nä, det kommer nog inte hända. Här puschar vi ”lite lagom” och hoppas på det bästa. Jag vet ju att de alltid förvånar när det krisar. Och så är de underbara människor, med en bra etisk kompass.

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Hästar, Mental inställning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ridningen fostrar ledare och starka människor

  1. Haffi Gislason skriver:

    Vad bra skrivet. Tack för detta inlägg Fenella. Jag älskar sådana diskussioner.Jag har så mycket att göra just nu att jag hinner inte dela med mig som jag skulle men jag läste den i allafall och jag hoppas att fler gör och deltar i en konstruktiv diskussion om detta ämne. Tack för att du finns
    Kram

  2. Ulrika skriver:

    Tänkvärt i allra högsta grad! Fick nästan en tår i ögat;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s