Ridningens gåta

Det är så tillfredsställande när saker och ting plötsligt faller på plats i eleverna. I veckan var det Jill som när de i gruppen kämpade med att rida på en rund volt med rätt ställd och böjd häst (vilket faktiskt inte är helt enkelt) utbrister att det är som att lägga pussel. Så bra sagt!

Det gäller att få pusselbitarna att passa ihop. Inner skänkel, ytter skänkel, inner tygel och ytter tygel.

I ridningens komplicerade värld räcker det inte med att bara sätta sig rätt utan att också lyssna till hästens reaktioner och svara på dem så att hästen arbetar rätt.

Okey, grunden (jag brukar försöka känna i kroppen hur det ska kännas på hästen):

-hästen ska böja sig runt inner skänkel.

-ryttarens vikt är något mer på inner sittben än ytter.

-ytterskänkeln håller hästens bakdel, så att hästen rundar sig runt innerskänkeln (till hästen gör något annat).

-ytter tygel bestämmer storleken på volten, ju mindre volt- ju mer ska hästen böja sig- ju längre yttertygel. Yttertygeln ger stöd åt hästen och reglerar även farten. (Eller ja, man kan ju göra halvhalten på innertygeln också…det är inte enkelt det här, jag skrev ju det).

-Innertygeln talar om att hästen ska ställa sig inåt, men hästen ska bära sin innerbog själv, så inner tygel ger många eftergifter. Eller snarare ger eftergift hela tiden utom när man behöver påminna hästen om ställningen.

-Innerskänkels drivning fångas upp på ytter tygel.

Vad kan gå fel?

-Vanligast är att hästen skjuter ut ytterbogen. Vanligaste ryttarreaktionen är att dra mer i inner tygel. Ytterbogen kommer än mer fri. Dessutom drar det i inner tygel och hästen kommer om detta fortsätter troligen fly från volten. Händer jämt och ständigt. Gör i stället så här: halvhalta, flytta in bogen med ytter skänkel eller räta upp hästen och flytta för ytter skänkel eller lägg pisken på ytter bog.

-Ryttaren leder runt hästen med innertygeln. Hästen tackar för stödet, lägger sin vikt på inner bog (det är skadligt för hästen att arbeta så konstant) och blir rak i kroppen och tung i handen. Se till att rida en volt utan att dra runt på hästen. Använd vikt och skänklar.

-Hästen skjuter in sin bakdel. Gör en halt eller en halvhalt och flytta ut bakdelen. Funkar inte det måste man backa och träna på att flytta bakben. Man kan också flytta in hästens bog med ytterskänkeln.

-Hästen skjuter ut sin bakdel. Stadigare ytterskänkel och se till att hästen lyder den, mjuk innertygel.

-Hästen är rak. Flytta för skänkeln och rid rakt, flytta igen. Oftast blir det att flytta för inner, flytta in ytter bog, flytta för inner, flytta in ytter bog och så vidare.

Många hästar hinner göra alla dessa fel på ett voltvarv, det är där vår ryttarkänsla kommer in. Att vi lär oss känna vartåt det barkar hän så att vi snabbt kan korrigera. Att vi lägger ihop rätt pusselbitar: flytta för inner skänkel, fånga upp ytter bog, ställa, flytta, flytta, halvhalta, ställa, flytta halvhalta, flytta. Det finns ingen ordning man kan lära sig, det handlar hela tiden om vad hästen gör.

Och för att kunna känna måste sitsen vara okey.

Som så ofta handlar det inte om att hästen är dum, om man nu inte med det menar att den försöker smita undan arbetet för att det inte är det enklaste valet för hästen. På ett böjt spår länger hästen sin yttre ryggfile´. Kanske är den kort? Det är viktigt för ridbarheten och hållbarheten att den längs, men det vet inte hästen för den har inte läst min blogg. På ett böjt spår bär inner bak lite mer av vikten, kanske är hästen svag i inner bak? Då behöver den stärkas, genom att till exempel arbeta på böjda spår. På ett böjt spår tar ytter bakben ett något längre kliv, och är således längre tid i luften, än inner bak. Kanske är ytter bak stelare, har för korta muskler. Då behöver de längas, genom att arbeta på böjda spår.

En bra rida på volt-övning är att rida nästan på volt, en figur med många hörn där du svänger hästen för ytterhjälperna, kanske 8 först öka till 16 och redan då ser det ut som en volt, lite ökad vikt på inner sittben och det kommer att se perfekt ut. Och rid inte 100 varv på samma volt, variera och överraska hästen ibland så att den inte blir hjärndöd eller obstinat eller uttråkad.

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Hästar, Ridutbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s