Vad är en mjuk hand?

För ett par år sedan satt Sofie, som har ridskolan på Häringe, och jag i en bil på väg till Strömsholm.  En ganska lång bit av resan (det tjattras konstant när vi träffas) pratade vi om hur det känns när man har lagom mycket kontakt i tygeln. Inte så lätt att prata om eftersom det är en känsla. Kyra brukar säga att förklara för någon hur det ska kännas är att förklara hur jordgubbssylt smakar. Man behöver helt enkelt uppleva.

Vi blev inte klokare.

Nu har både Sofie och jag bra ryttarhänder, så vi var inne och fnulade på detaljer i känslan, men det är ändå svårt att förklara hur det ska kännas. Och det är svårt att se som instruktör om det är rätt kontakt mellan ryttarens hand och hästens mun. Nja inte alltid, när hästen är besvärad och gapar eller ruskar på huvudet eller ställer sig på bakbenen ser man ju att det är för mycket kontakt, och när tygeln hänger och slänger ser man att det är för lite kontakt. Men det där småglappandet, som inte alls är snällt mot hästen även om ryttaren intention är god, syns inte lika tydligt.

Så nu har jag köpt en EC-hand och det kommer fler. Jag tror att det kommer lyfta alla elever till en högre nivå. Faktiskt! EC- handen är en fjädergrunka som visar grönt när man har lagom kontakt (det gröna fältet är ganska stort och Sofie och min diskussion handlade om spannet inom det gröna fältet), rött när man håller för mycket, svart när man håller för lite och skiftar när händerna inte är följsamma. Dessutom visar den om man har olika mycket i sina händer.

Det är faktiskt lysande.

Har man inte hästen i rätt kontakt i handen kan man inte ha den mellan hand och skänkel. (Jag vet att det är möjligt att rida samling på lång tygel, men det är ännu svårare och få människor utvecklar så god kroppskontroll på 40 timmars ridlektioner per år).

Det har visat sig att jag har elever som inte alls har kontakt med hästens mun, som har ojämn kontakt och som har instabila händer. Jo det visste jag ju, men nu vet även eleverna det. Ännu ingen som rider runt på rött.

Vad händer då när kontakten blir bra? Hästarna kommer upp från bogarna, de faller inte ur tölten eller traven, de brallar inte iväg, det är inga problem att styra dem- för de är mellan hand och skänkel. Inte alla elever blir glada. Varför? Jo för när de har en hand som fångar upp, måste de ha energi att fånga upp. Annars stannar hästen. Ryttaren måste börja rida och sluta åka. Och då blir det jobbigare. Och då måste eleven jobba ännu mer på hela sin sits. Jag tycker att det är underbart!

Jag bedriver inte turridning, vare sig i skogen eller på ridbanan, jag bedriver utbildning. Och mina elever brukar göra snabba framsteg. Nu ska det bli bättre ändå!

EC-hands hemsida:

http://www.proec.se/produkter.php

Å en film:

http://www.youtube.com/watch?v=ZNEeEj8eYVE

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Detta inlägg publicerades i Goda råd, Hästar, Ridutbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s