Duktiga ryttare

Det värsta med att vara sjuk (nåja moderat sjuk= influensa, vore jag mer sjuk hade det ju inte varit det värsta….) är att jag inte kan öva på att bli en duktigare ryttare. Däremot kan jag fundera på vad en duktig ryttare är.

En av mina favoritmänniskor sa för ett par år sedan att hon blev så irriterad på uttrycket bra ryttare. Jag fattade ingenting (hon är väl smartare än jag) men har grunnat på detta nu och kanske var det detta hon menade?

Man kan vara duktig PÅ SIN NIVÅ, men det är svårt att jämföra.

Tänkte på hur extatiska vi blir när våra barn går sina första steg. Åhh vad duktiga vi tycker att de är. Men skulle Milo fortfarande stappla i dag när han är 14 år som han gjorde när han var 10 månader (jopp han VAR tidigt och mycket duktig) skulle jag tro att han var asfull eller fått en nervskada. Han var väldigt duktig på sin 10-månadersnivå. Helt enkelt. Lillebror Kim lite mindre begåvad, han var 10 månader och ett par dagar ; ).

På samma sätt är det med ryttare. Man kan vara väldigt duktig på att rida- för att vara 12- men jämför man med en människa som ridit i 40 år och har tusenfalt fler timmar i sadeln så har man en bit kvar. Om inte den vuxna är extremt obegåvad.

Ridning kräver många många timmars träning, ett öppet sinne och helst många typer av hästar samt, och det här glöms ofta bort, bra handledning. Genvägen är bra support och att lära sig av andra, både fysiska personer och experter som skriver böcker och gör filmer. Och vilja, kärlek till hästar och att man har roligt på vägen.

Rider man på ridskola en dag i veckan, 40 veckor per år så kan man utvecklas på sin nivå och bli duktig på sin nivå. Men man bör inte jämföra sig med de som rider 40 timmar per vecka, 2000 timmar per år. Det är logiskt när man tänker efter.

Det gäller att ha mål som är rimliga i förhållande till  den tid  och det arbete  man lägger ner (både på hästryggen och det man gör när man lär sig mer på andra sätt än att själv rida). Att vara nöjd och belåten med alla små framsteg man gör men att också vara ödmjuk inför den stora konst det är att dansa med en häst.

Och att förstå att framgång sällan kommer gratis.

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Hästar, Mental inställning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s