Kursfixande

Förmiddagen har ägnats åt kursfixande. Det innebär korrekturläsning av texten som följer med kursen. Tredje gången jag har den och ändå ändrar jag i texten. Städning i fikarummet så att det blir välkomnande. Fruktskålen är laddad men kakorna inte ännu inköpta. Kvar att göra: städa ridbanan och mocka. Sedan är det tid för min fina pålle att få mattetid, barnen ska hämtas, höns-, katt-, hund- och hästmat inhandlas, middag och fredagsmys.

Nog finns det att göra alltid.

Kursen är i 8 delar, de två första den här helgen, och heter En mer ridbar häst. Så här ser introduktionen ut:

Målet är att ha ett fungerande progressivt system för att balansera, mjukgöra, rakrikta och stärka hästen. Du är hästens personliga tränare som vägleder hästen genom vanliga övningar för att öka hästens ridbarhet. Med de lättaste hjälper ska du behålla din häst positiv och arbetsvillig.

Det är ett gottande i detaljer. Me like. På det sista passet lär vi hästarna att gå i förvänd galopp. Jag vet att det inte är något vi islandshästryttare brukar ägna oss åt men för de som under de tidigare kurserna varit flitiga med sina läxor har det fungerat utan problem. Eftersom vi lägger stor vikt vid detaljer brukar grunden bli stabil och då kan man göra mycket. Less is more. Faktiskt.  Men det krävs att man tränar själv mellan passen.

En del av ridskoleeleverna ska också få sig en teoriomgång i helgen, en praktisk teori i hästsäkerhet. Utgångspunkten är det som Svenska Ridsportförbundet skriver i Säker med häst: Att rida och handskas med hästar är inte farligt så länge man gör rätt. Problem och skador som mindre erfarna ryttare och deras hästar råkar ut för kan ofta kopplas till människans önskan att förmänskliga hästen.


Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Hästar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s