Hunddressyr

Jag brukar tänka att vi har världens mest väluppfostrade odresserade hundar. Jag brukar säga att Bangsi och Kajsa är självdresserade, vi har aldrig gått en kurs och aldrig tränat mer än i vardagen. Och det visar sig att det går i arv.

Valparna kommer på kommando. De följer på promenad (har än så länge bara promenerat runt hönshuset men alla går nästan fot). Coolt att promenera med en klunga på 9 hundar. Känner mig lite som idolen Cesar Milan. De sitter också på kommando. Tyvär är det svårt att hinna belöna dem när de är 7 stycken. När man säger ”Bra Meja” studsar de andra 6 upp och säger ”jag då?”.

Hanvalparna har länge bara kissat på tidning, och nu när de börjat gå ut kissar de lääänge på morgonen och omdelbart när de kommit ut. Kan de redan ha knäckt koden? Tikarna är det lite mer si och så med. Bajsar gör de alla bara på två ställen inne, så det kommer det nog också snart bli ordning på.

Är maten slut vet de hur man gör för att tala om det ”Hallå! Det är här maten finns matte”. Är vattnet slut gräver man i vattenskålen till man får den uppmärksamhet man förtjänar. Och sover människorna för länge ylar de i kör.

Det är som om de hela tiden klurar ut vad som lönar sig.

Men smarta djur är inte bara av godo. Deras del av köket är avspärrat med kompostgaller. För högt att hoppa över- inga problem. Man kan lösa det på två sätt. Antingen samlar man hela gänget och puffar och knuffar till det ger vika. Om inte alla syskonen är vakna och på hugget får man lösa det själv. Border collie-isländskfårhunds-valpar kan klättra!

Tomten är avspärrad med 1,5 m högt fårstängsel. Det håller valpana inne. Så länge vi människor är inne. Går jag ut så sitter det genast flera valpar halvvägs upp i stängslet, där rutorna är större, och krånglar sig genom. Det tar lite tid och de fastnar lite på vägen. Då skriker de som om de var döende. Gissa vad man gör då som människa?

Äh.

Jag tror vid närmare eftertanke att mina hundar har väldigt väldresserade människor.

Annonser

Om eriksdal

Tankar kring hästar, ridning och annat som händer i livet.
Det här inlägget postades i Valpar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hunddressyr

  1. Eva Hedman skriver:

    Hej!
    Det är så roligt att läsa om dina hundar. Du skriver så bra. Jag är ju både en hund och hästmänniska så det du skriver om hästar är också läsvärt men på sista tiden har din blogg handlat mest om valparna och det har varit så härlig att läsa. Jag skulle kunna ta hem hela ”bunten”.
    MVH
    Eva Hedman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s